Phone

06 54 24 21 79

Email

contact@jennybor.com

Clock

ma t/m zo van 09.00-21.00 uur / Leiden e.o.

Heb je geen tijd om een uitgebreide yoga practice te doen maar ga je wel gebukt onder spanning, stress of negatieve emoties? De volgende drie Yin houdingen zorgen voor meer rust in je lijf & hoofd en je hebt er maar een kwartier tot maximaal een half uur voor nodig. De moeite waard toch?

Yin Yoga is een passieve vorm van yoga. Passief, maar niet lui, sorry. Je houdt de poses ongeveer 3-4 minuten vast. Het kan behoorlijk intens aanvoelen om een paar minuten in een houding te zitten of liggen. Vertraag je ademhaling zoveel mogelijk en adem naar dat gedeelte waar je spanning of weerstand voelt. Probeer altijd in de houding te blijven, ook bij ongemak. Eventueel maak je de pose wat minder heftig door een handdoek of yogablok te gebruiken. Het is dus een zachte vorm van yoga, je mag zeker een bepaalde vorm van stretch voelen maar het is niet de bedoeling dat het pijn doet. Scherpe pijn is nooit een goed teken.

Klaar voor wat meer ontspanning in je leven? Time to relax!

x

De eerste houding is de meest ontspannende pose; de Child pose.

Child pose, kindhouding of Balasana in het Sanskriet; drie verschillende benamingen die op hetzelfde neerkomen.

De Child pose is op diverse manieren uit te voeren; met je benen tegen elkaar zodat je op je hielen zit of je zit tussen je knieën met je benen in een V-vorm. Je hoofd leunt op de grond of op een doek of yogablok. Je armen strek je voor je uit, hou je half voor je gebogen of leg je naast je neer. De Child pose kent vele varianten, voel wat goed bij jou past.

Deze houding is bedoeld om je lichaam te laten ontspannen en werkt vaak al binnen een minuut. Je voelt een lichte stretch in je nek, flanken en hamstrings (spieren aan de achterkant van je bovenbenen). Gedachten vervagen al snel. Zie je gedachten als wolkjes die nou eenmaal komen en gaan, hecht er niet te veel waarde aan. Vaak lost het toch niets op dat gemaal. Wees niet verslaafd aan je denken. Jij bent niet je gedachten, je bent veel meer dan dat. Focus vooral op een rustige en gelijkmatige ademhaling. Blijf 3-4 minuten in de Child pose liggen. 

c

De tweede houding is een staande: de Dangling pose, wat zoveel als bungelen betekent. Klinkt niet verkeerd, toch?

Je staat op heupbreedte, buigt lichtjes je knieën en laat je bovenlichaam naar de grond vallen. Je handen kunnen hierbij de grond raken maar het is ook mogelijk om de ellebogen vast te houden zodat je meer ‘schommelt’. Of je legt je handen aan de achterkant van je benen. Bij lage rugpijn buig je je knieën nog wat meer en steun je met je ellebogen op je knieën. Ontspan je nek en maak je hoofd zwaar zodat ie als het ware naar beneden wordt getrokken. Visualiseer alsof je over een waslijn hangt, als een lappenpop, of als een Ragdoll kat zo je wilt.

Het ‘bungelen’ stimuleert je buikorganen, inclusief een propere darmwerking. Het rekt de gehele achterzijde van je lichaam, ontspant je schouders, het stimuleert de blaasmeridiaan en verlicht menstruatieklachten.

Dit is een houding om qua tijdsduur rustig op te bouwen. Begin met 1 of 2 minuten en bouw dit uit naar vier tot maximaal vijf minuten. Kom daarna rustig overeind om duizeligheid te voorkomen. 

x

Omdat de vorige twee houdingen een vooroverstretch waren, is de derde een achterover buiging zodat de balans tussen voor en achter weer herstelt: het is de Sphinx houding.

Je ligt met je buik op de grond, je ellebogen steunen op de grond (op schouderbreedte) met je handen voor je op grond, je bovenlichaam is een stukje van de mat af, je handpalmen zijn naar beneden gericht en je vingers zijn gespreid. Je benen hou je bij elkaar met je teennagels richting de mat, je heupen steunen op de grond en je nek is lang. Ontspan je billen, al is het verleidelijk om ze aan te spannen. Als het te zwaar wordt om je hoofd rechtop op te houden, laat je die lekker naar beneden vallen, eventueel met een steuntje.

De Sphinx houding opent je borst en schouders en geeft een boost bij vermoeidheid. Het reguleert het zenuwstelstel en vermindert stress. De rug wordt sterker gemaakt in deze houding. En niet geheel onbelangrijk; de vrouwelijke energie gaat meer stromen als je regelmatig deze houding doet. Streef naar vier minuten Sphinxen.

Het is in principe een milde achterover buiging dus ook geschikt voor beginners.

x

Het is geen probleem als je geen yogamat hebt, een kleed of andere zachte ondergrond voldoet ook prima. 

Geniet van de rust en ontspanning die deze drie houdingen je geven.

Recommended Articles