Phone

06 54 24 21 79

Email

contact@jennybor.com

Clock

ma t/m zo van 09.00-21.00 uur / Leiden e.o.

Dit blog is speciaal voor jou als je merkt dat je geen vooruitgang boekt bij de Brug (Setu Bhandasana). Ervaar je bijvoorbeeld dat je niet van de grond komt met je hoofd of dat je jarenlang op hetzelfde niveau blijft hangen en dat het allesbehalve soepel voelt? Dat je ademhaling gespannen en zwaar is en de houding ook zwaar aanvoelt? Kortom: een Asana waar je niet bepaald naar uitkijkt? Een schrale troost; je bent zeker niet de enige in yogaland.

Een mogelijke oorzaak van deze stagnatie kan zijn dat je een blokkade op je hartchakra hebt. Als je hartchakra niet goed doorstroomt en je ook letterlijk spanning voelt bij je hart en schouders is het simpelweg lastig om de Brug ‘goed’ uit te voeren omdat je niet alleen emotioneel maar ook lichamelijk geblokkeerd bent.

Ik heb drie eenvoudige oefeningen voor je die je kunt doen voordat je de Brug uitvoert. 

  1. Ga op je knieën voor een (lage) bank of stoel zitten en leg je armen gekruist op de zitting van de bank. Hang nu 10-15 rustige tellen met je borst naar beneden. Dit is de omgekeerde hart-opener. Je hart zakt als het ware naar beneden. Een aparte en rustgevende houding. Ik vind hem heerlijk en zou willen dat ik hem jaren eerder had ontdekt 🙂.
  2. Vervolgens zit je op je knieën met je bekken tegen de muur. Eventueel op een kussen als het te pijnlijk voor je knieën is. Je houdt je handen in bidhouding voor je hart en duwt je romp van de muur af. Je ontspant je schouders zoveel mogelijk en laat je nek hangen. Dit alles doe je met een zo lang mogelijk gerekte ruggengraat. Dit doe je 5 keer en elke keer kijk je of je een stukje dieper naar achter kan komen in deze achterwaartse buiging.
  3. Als laatste voorbereiding ga je tegen de muur staan en hou je je handen in je zij (achterkant zij). Je maakt dezelfde beweging als hiervoor, dus je opent je borst 5 keer, maar nu met je handen in de zij. Deze variant is ook geschikt als je bij de 2e oefening teveel spanning in je nek ervaart. 

Nadat je de hart-openers en de Brug (3 keer!) hebt gedaan, lig je een paar minuten op je rug (Navasana) om je ademhaling weer te normaliseren en je lichaam de nodige rust te geven. Die doe je vooral bij een versnelde ademhaling of als je merkt dat er veel emoties loskomen. Als je ademhaling weer rustig is, lig je 10 lange tellen in een lichte vooroverbuiging (Paschimatanasa), dit als tegenbeweging van de holle rug die je bij de Brug hebt. Je voert de vooroverbuiging op een ‘restorative’ wijze uit, dat wil zeggen op een rustige, herstellende manier. Vanaf hier ga je verder met de eindhoudingen.

Optimaal voer je deze drie hart-openers tweemaal per week uit. Je merkt dan al snel dat je hart zich opent, dat je ademhaling dieper en rustiger wordt en dat je je in het algemeen vrediger voelt. De spanning in je nek en schouders neemt ook af. Je zal ervaren hoeveel lichter het leven aanvoelt als je je iets meer durft over te geven en te voelen wat er is of wil zijn. 

Als je emotioneel wordt tijdens de oefeningen is dit een goed teken! Verzet je hier niet tegen maar omarm het. Niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk zal het doorleven van je emoties je meer ruimte geven en ben je in staat om liefdevoller in het leven te staan. Alles gaat makkelijker als je hartchakra geopend is en je zal meer flow ervaren.

Ik wens je een open hart! ♡

Recommended Articles