Phone

06 54 24 21 79

Email

contact@jennybor.com

Clock

ma t/m zo van 09.00-21.00 uur / Leiden e.o.

Er zijn van die termen die jarenlang langs je heengaan en dan plotseling gaan leven. Zo verging het mij bij de bandha’s. Dit was een abstract begrip waar ik in het begin niet veel mee kon, of preciezer gezegd: mee wilde! Als de docent het over mula-bandha of uddiyana-bandha had, hoorde ik het ergens in Keulen donderen en liet ik het lekker daar. Geen bandha’s voor mij.

First things first; de asana’s, het ademhalen, de namen van de asana’s, het intensieve karakter van Ashtanga yoga… Dit was de eerst jaren meer dan genoeg om mezelf mee bezig te houden. En toen op een dag vond ik dat het tijd werd voor de volgende stap en verdiepte ik me in de bandha’s. Wat bleek? Dit was niet zo moeilijk en ver-van-mijn-bed-show als ik dacht dat het was.

Bandha betekent slot. Door dit slot, eigenlijk een energieslot, gebruik je de opgebouwde levensenergie (prana) op een positieve manier. Het zorgt voor fysieke en energetische ondersteuning van het lichaam en een licht, flexibel & sterk lichaam. Ook beschermt het je organen, activeert het je spijsvertering en brengt het je gehele zenuwstelsel in evenwicht.  Ja ja, wat een paar sloten al niet bewerkstelligen.

b

In Ashtanga Yoga worden drie energiesloten in het subtiele lichaam gebruikt:

  • Mūla-bandha (wortel/bekkenbodemslot)
  • Uddiyana-bandha (buik/middenrifslot)
  • Jalandhara bandha (keelslot) 

De bandha’s worden op verschillende manieren toegepast; soms helemaal niet, dan weer een klein beetje of juist met volle activatie. De bedoeling is dat je uiteindelijk een master wordt over het controleren en doseren van de bandha’s.

Maak je in het begin niet te druk en vergelijk het met leren autorijden. Dit heeft je de eerste rijlessen ook moeite gekost en niets leek vanzelf te gaan. Nu kun je je toch niet meer voorstellen dat je na moest denken aan welke kant je rempedaal zat, hoe je moest schakelen en hoe eng de hellingproef was? Enfin, je begrijpt mijn punt. Het leren beheersen van de Bandha’s heeft ook zijn tijd nodig.

Begin gewoon met af en toe de Bandha’s te oefenen terwijl je bijvoorbeeld op de bank zit en pas het daarna toe tijdens de yoga.

x

Lees hieronder hoe je de bandha’s activeert en wat de effecten hiervan zijn.

  • Mūla-bandha 

Het wortelslot activeer je door bij een uitademing je bekkenbodem-spieren richting je navel aan te spannen en lichtjes op te trekken. Dit is de bandha van het eerste chakra.

Effect: een kalme mind, een sterkere rug, meer uithoudingsvermogen en goed werkende bekkenbodemspieren.

  • Uddiyana-bandha 

Visualiseer het plekje circa 4 centimeter onder je navel en trek het op richting de longen. Druk je maag richting wervelkolom. Je houdt je buik in maar wel op een zachte manier.

Effect: toxines worden weggevoerd, energie bereikt kruinchakra, het zorgt voor balans en een betere bloedcirculatie.

  • Jalandhara bandha

Verleng de achterkant van je nek, strek je kruin op en breng je kin halverwege naar beneden. De energie stopt met stromen. Let op: deze vorm wordt alleen tijdens Pranayama (ademhalings) oefeningen gedaan dus niet tijdens de practice! Ook al doe je met bepaalde oefeningen je kin wel naar beneden, dit betekent niet dat de energie niet meer stroomt.

Effect: vergroting longinhoud, makkelijk om adem in te houden, betere bloedcirculatie en het stimuleert schildklierwerking.

c

Als je alle drie de Bandha’s gelijktijdig meester bent, spreek je van ‘Mahabandha’, het grote slot. Dit is van latere zorg.

Jij weet nu dat als je meer levensenergie wilt, je dan simpelweg gebruik van je bandha’s kunt maken! Sommigen beweren dat je dan zelfs een connectie met de energie van het Universum kunt maken. Ik praat (nog) niet uit ervaring dus ik daag je uit om dat te ondervinden en mij verslag hiervan te doen 😉

x

Recommended Articles